"Звездна нощ" на Винсент ван Гог

"Звездна нощ" на Винсент ван Гог
12 май 2021

Благодарим на всички, които взеха участие в нашия Gradientti Quiz. В него ви попитахме кой е авторът на картината "Звездна нощ" и получихме категорични отговори - Винсент ван Гог.

Напомняме, че може да използвате подаръчните си ваучери gift20 от играта в срок до 30.05.2021. Изберете си картина от тук

 

В този пост ще ви разкажем малко повече по темата Ван Гог и "Звездна нощ", и ще споделим любопитни факти. 

 

 

 

„В сините дълбини звездите бяха искрящи, зеленикави, жълти, бели, розови, по-блестящи, по-искрящо скъпоценни, отколкото у дома - дори в Париж.“

 

Тoва пише Винсент Ван Гог, докато е бил в Сен Реми. По същото време рисува известната си картина „Звездна нощ“.

 

Ван Гог създава едно от най-известните произведения на изкуството през юни 1889 г., около месец след като се премества в малкото градче Сен Реми, където e живял и се е лекувал.

 

Докато е бил в Сен Реми, той е рисувал непрекъснато, черпейки вдъхновение от гледките през прозореца и провинцията около него. Само шест месеца по-рано той има психически срив и осакатява собственото си ухо, което е последвано от продължителен престой в болница.

 

Времето му в Сен Реми е особено вдъхновение за кариерата му в живописа. „Звездна нощ“ е повлияна от нощното небе, гледано от прозореца му.

 

Историкът на изкуството Робърт Розенблум пише за Ван Гог:

 

„От многото чудеса, които съставляват гения на Ван Гог, една от неговите необичайни способности е да проектира цялостното си визуално и емоционално внимание върху всичко, което той е нарисувал, живо или неживо, така че обувка, слънчоглед, стол, книга, да имат голяма тежест, като образа на човек."

 

Това твърдение важи и за пейзажите му. Нощното небе на Ван Гог изглежда вибрира и се вихри със собствената си личност, а ярките нюанси на звездите, небето, луната и кипарисите имат почти антропоморфно качество, липсващо в пейзажите на френските импресионисти, чиято работа е повлияла на неговия стил.

 

 

Докато художници като Клод Моне, Пиер-Огюст Реноар, Камил Писаро и Алфред Сисли се интересуват от улавянето на цвета и светлината в пейзажа, Ван Гог изпълва картините си с емоционални и символични значения.

 

Ван Гог се обучава за проповедник и прекарва времето си в тази професия в Холандия, преди да започне да рисува. Символична ли е църквата в тази картина и фактът, че кулата се издига над хълмовете?

 

 

Ван Гог често първо е скицирал рисунки, които по-късно рисува с бои. Скицата, направена от Ван Гог на тази картина, е поразително подобна на "Звезда нощ", но той прави няколко промени в последната си рисувана работа. Луната е по-малка в картината и е наклонена под малко по-различен ъгъл. Кипарисът е по-тъмен и димът, който се издига от комина на чертежа, за да свърже града с небето, го няма.

 

И все пак той успява да създаде същото чувство на жизнено въртеливо движение в рисунката си и създава произведение на изкуството, което е далеч от тихия и спокоен пейзаж, който човек би могъл да си представи, когато си мисли за звездна нощ в малък селски град.

 

Тази пейзажна картина с кипариси също е нарисувана, докато Ван Гог е бил в Сен Реми, няколко месеца след „Звездна нощ“. Ван Гог всъщност е нарисувал три много подобни версии на тази картина. Композицията изглежда е огледален образ на „Звездна нощ“, направен на дневна светлина с кипариси, оформящи сцената, търкалящи се хълмове на заден план и въртящи се облаци, заместващи нощните звезди.

 

 

Любопитен фак е, че Винсент Ван Гог е рисувал навън със свещи, поставени в шапката му, така че да вижда през нощта.

 

В писмо до сестра си, той пише:

„Често ми се струва, че нощта е дори по-богато оцветена от деня.“

 

 

Към днешна дата, картината „Звезда нощ“ се съхранява в Музея за съвременно изкуство (МоМа) в Ню Йорк. 

 

 

Източник:

http://arthistoryblogger.blogspot.com/

Голямата вълна край Канагава

„Голямата вълна край Канагава“ е едно от най-емблематичните произведения на японската история на изкуството Негов автор е художника Кацушика Хокусай, и е създадено в началото на 30-те години.

прочети още

6 идеи за декориране на великденски яйца

Представяме ви 6 креативни идеи за декориране на великденските яйца в красиви и уникални дизайни. Тези цветни яйца са лесни и приятни за оцветяване както от деца, така и от възрастни!

прочети още

10 съвета за рисуване на картини по номера

Разгледай нашите 10 съвета за рисуване на картини по номера като професионалист.

прочети още

Рисуване на картини по номера

Уморявате ли се от денонощния дигитален свят? Запознайте се с едно творческо хоби, което може да ви откъсне от телефона чрез забавна арт терапия. Това е рисуването по номера- едно от най-релаксиращите и приятни хоби дейности.

прочети още